Predicaten
Bijzondere- koeien
Stiergebruik       
De koeien

Productiegegevens

Rollend jaargemiddelde
Lft kg melk % vet % eiwit kgv kge
4.04 9.754 4.28 3.59 417 350
Exterieurgegevens

Gemiddeld genomen
Frame Uier Benen Tot. ext.
83 81 81 82

Voeren

Zomer 2009 is gebruikt om de hoeveelheid melk uit eigen ruwvoer op te voeren naar het maximum. Dit vanwege de slechte melkprijs en relatief hoge krachtvoerprijs. Het is ook de zomer waarin voor het eerst MKS eigenteelt aan de koeien is gevoerd.

Zomerperiode vanaf begin april tot begin november beperkt weiden voor de melkkoeien.  Daarnaast krijgen ze altijd kuilgras en beperkt snijmaïs en MKS. Krachtvoer krijgen de melkkoeien naar behoefte, maximaal 6,0 kg per dag.  Een vaste hoeveelheid mineralen.

Het is deze zomer gelukt om de hoeveelheid melk uit ruwvoer te verhogen naar 75%, voor ons een nieuw record. De melkproductie per koe per dag is door deze rantsoenwijzigingen en het terugschakelen naar twee keer per dag melken, gedaald van rond de 10.000kg naar 9.300kg. Het eiwitgehalte is door de inbreng van MKS en de terugschakeling( naar twee keer per dag melken) in de zomerperiode 0,15% gestegen. Het vetgehalte is tijdens het MKS voeren stevig gedaald.

Winterperiode 50% snijmaïs en 50% kuilgras. Krachtvoer krijgen de melkkoeien naar behoefte, maximaal 8,5 kg per dag. Ook nu krijgen ze een vaste hoeveelheid mineralen en afhankelijk van het rantsoen krijgen ze maximaal 2,5 kg raap/sojaschroot.