10.000 kg vet en eiwit koe

Zomer 2010

Voorjaar 2010

Zomer 2009

Voorjaar 2009

Herfst 2008
Actueel

10.000 kg vet en eiwit bereikt
Schaopkoel SK Sina 52

Vrijdag 4 februari stond in het teken van Schaopkoel Sk Sina 52. In 2008 wist zij de grens van 100.000 liter melk al te behalen. Tijdens de monstername van januari heeft zij de grens van 10.000 kg vet en eiwit overschreden en dit was reden voor een feestje. Vrijdags werd Sina 52 gehuldigd met een mooie krans voor haar prestatie. Sina 52 is geboren in 1997 op het oude bedrijf. Ondertussen is ze aan haar 10e lactatie bezig. 


Zomer 2010

Het bouwplan is dit jaar na genoeg gelijk aan 2009. Bieten (8 ha.) maïs (35 ha.) rest grasland. De bieten hadden een redelijke start en groeiden door ondanks de opkomende droogte. De maïs welke voor een deel in de laatste week van april en voor de rest eerste week mei is gezaaid, had veel last van de kou. Een uiterst moeizame start was het gevolg. Juni en de eerste week juli kenden een groot vocht tekort, waardoor wij voor het eerst in alle jaren rekening hielden met een misoogst. De (vele) regen welke volgde heeft dit voorkomen. De grasproductie van de eerste drie maanden van het seizoen waren ongekend laag. Het herstel na de schimmelaantasting, de kou en later de droogte leiden tot nauwelijks een halve productie. Bijvoeren van de melkkoeien, ondanks de beweiding, met kuilgras was al vroeg nodig. Na de vele regen herstelde de grasgroeiproductie zich, waardoor onze voorraad kuilgras hoofdzakelijk uit herftgras bestaat.
 

Voorjaar 2010

Na een lange winter met sneeuw hebben we toch nog redelijk op tijd het grasland kunnen bemesten. We konden echter wel merken dat de winter schade heeft aangebracht aan de grasmat. Een aantal percelen hadden zware schade van (sneeuw) schimmel. We hebben 5 ha. doorgezaait en de overige percelen op natuurlijke wijze laten herstellen. De combinatie van veel koude in de grond en schade aan de grasmat heeft geleid tot een zeer moeizame start van het grasseizoen.
Dainty in de sneeuw
 
Zomer 2009

Nu in september kunnen we terugkijken op een heel mooi groeiseizoen. Niet teveel hete dagen en optijd een bui'tje regen, hebben een mooie grasgroei en goed ontwikkelde maïs gegeven. Het tweede deel augustus en september zijn te droog met een wat nadelig effect op de afrijping/ kolfvulling bij de maïs. Toch technisch één van de topjaren, waardoor we plezier houden in ons werk ondanks de dramatisch lage melkprijs van deze zomer 2009.

     Zomer 2009
   


Voorjaar 2009


Het voorjaar is begonnen op 19 februari 2009. De aftrap van het seizoen begon met het zodenbemesten van de eerste hoge percelen. De andere hoge percelen zijn op 27 februari bemest met een startgift van 30 m³ rundveedrijfmest. Later dit voorjaar zullen de nieuw ingezaaide en lager gelegen percelen volgen.

Herfst 2008

MKS maken


Voor het eerst maken wij dit jaar van maïs MKS. De 8ha. maïs dat wij
nog hadden laten staan is op 14 oktober de bult
ingegaan als maïskolven-
schroot.

Maïs hakselen 

Op 2 september 2008 is de eerste 5ha. maïs gehakseld voor de koeien. De
rest van de maïs is op 25 en 26 september in de bult gegaan.
Dit jaar was de maïs een topmaïs bij ons. De gemiddelde opbrengst per
hectare zat tussen de 16,5 en 17,0 ton droge stof.